Novosadska publika spremna za sutrašnje finale CEV Challenger-a

CEV Challenger, turnir Evropske odbojkaške konfederacije u odbojci na pesku, u organizaciji kompanije Vip mobile i Odbojkaškog saveza Srbije, okupio je ove nedelje u Novom Sadu najbolje odbojkaše na pesku starog kontinenta. Čak 57 ekipa iz 25 zemalja od srede, 21. jula bori se za bodove i što bolji plasman na rang listama Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) i Svetske odbojkaške federacije (FIVB), kao i vredne novčane nagrade. Nakon tri dana uzbudljivih mečeva na Štrandu, sutrašnji polufinalni i finalni mečevi odlučiće o pobednicima ovogodišnjeg turnira.

Petak, prvi dan glavnog turnira, obeležile su izuzetno visoke temperature koje su veoma iscrpele igrače i otežale igru. U jednom trenutku, temperatura peska na terenu dostigla je čak 50°C, zbog čega je 7 puta zatražen medicinski tajm-aut, a 3 ekipe su predale mečeve. Dvojac iz Srbije Basta/Nikolić je odigrao tri sjajna meča, ali nije obezbedio dalji plasman, budući da je odneo jednu pobedu, a pretrpeo dva poraza. Oni su zajedno sa još sedam timova juče napustili takmičenje.

Danas se 16 najbolje rangiranih ekipa borilo za plasman u poslednji, finalni krug takmičenja.
Nakon 18 uzbudljivih nadmetanja na dva terena tokom celog dana, učešće u polufinalnim mečevima obezbedili su prošlogodišnji pobednici, letonski tim Caics/Smedins, Slovenci Pajenk/Zemljak, Nemci Kaczmarek/Schneider i predstavnici Švajcarske, Sutter/Chevalier. Zanimljivo je da je su Slovenci već postali ljubimci publike na Štrandu, budući da su do polufinala došli kroz kvalifikacije, pobedom u šest mečeva protiv znatno bolje rangiranih ekipa i sa samo jednim izgubljenim setom.

Drugi srpski tim Tešić/Mutapčija koji je juče odigrao fantastične mečeve protiv Bugara i Ukrajinaca, eliminisan je nakon poraza od bugarske ekipe Popov/Samoday koju su juče nadigrali (17:21, 21:14, 15:13) i švajcarskog tima Sutter-Chevalier (26-24, 22-20).

U prvom polu-finalnom meču sutra u podne, prošlogodišnji pobednici iz Letonije Smedins/Caics susrešće se sa nemačkim dvojcem Kaczmarek/Schneider of Germany, dok će Pajenk/Zemljak iz Slovenije okušati sreću sa timom iz Švajcarske Sutter/Chevalier u meču koji je zakazan za 13h.
Dodela pehara i nagrada biće organizovana u 17h, nakon završetka finalnog meča.

Kao i prošle godine, Vip mobile je za 24 ekipe koje se plasiraju u glavni deo turnira obezbedio atraktivan nagradni fond u ukupnoj vrednosti od 12.000 evra. Tri najbolje ekipe osvojiće zlatne, srebrne i bronzane medalje, kao i novčane nagrade u vrednosti od 1.920 evra za prvo mesto, odnosno 1.560 evra i 1.200 evra za drugo i treće mesto.