Prvenstvo Srbije u odbojci na pesku i ovog leta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Beograd, 19. maj 2009. godine – Vip mobile i Odbojkaški savez Srbije su danas najavili ovogodišnji Vip Beach Masters turnir, profesionalni šampionat Srbije u odbojci na pesku, koji će se, tokom leta, igrati u tri grada. Prvi u seriji je turnir u Beogradu, koji se održava od 19. - 21. juna na Adi Ciganliji, a zatim u avgustu slede nadmetanja u Nišu (7.-9.) i Novom Sadu (28.-30.) gde se igra finale Nacionalnog prvenstva. Tokom ovih turnira 16 muških i 8 ženskih timova koji se kvalifikuju, nadmetaće se za titulu šampiona Srbije u odbojci na pesku.

Srbija se ove godine našla i na karti evropske odbojke na pesku, podnevši zahtev za organizaciju jednog od šest zvaničnih Satellite evropskih turnira pod pokroviteljstvom CEV (Evropske odbojkaške konfederacije). Razmatrajući prijavu Evropska odbojkaška federacija je odlučila da nam poveri ogranizaciju jednog još važnijeg evropskog takmičenja pod nazivom CEV Challenger. Tako će Novi Sad, od 16. do 19. jula, biti domaćin ovog prestižnog sportskog događaja koji okuplja najbolje evropske igrače beach volley-a, uz mogućnost da se na turniru nađu i neki popularni svetski igrači uz pomoć četiri tzv. ,,Wild Cards’’ koje dodeljuje organizator. Bodovi koji se prikupe na CEV Challenger turniru računaju se u okviru rangiranja Evropske odbojkaške konfederacije i Svetske odbojkaške federacije.

Ukupan nagradni fond za sva četiri turnira je 46.500 evra - za tri turnira Nacionalnog prvenstva nagradni fond iznosi po 11.500 evra, a za Challenger 12.000 evra.

Činjenica da ćemo prvi put biti domaćini ovako značajnog evropskog turnira, u Beograd je dovela ugledne goste: Jana Hroneka, potpredsednika Evropske odbojkaške konfederacije i Karla Magria, predsednika Odbojkaške federacije Italije. U ime počasne delegacije, gospodin Hronek je izrazio zadovoljstvo što se Srbija našla među domaćinima najznačajnijih evropskih takmičenja nakon samo godinu dana od prvog nacionalnog šampionata: ,,U pitanju je veoma prestižan turnir, a visok kvalitet odbojke na pesku u Srbiji ukazuje na to da će on biti organizovan na vrhunskom nivou. Ovo je svakako velika čast za zemlju poznatu po dobroj odbojci, ali i veliki uspeh organizatora i izazov više za sve igrače.”

,,Naša indoor odbojka je među najboljima u svetu, a od prošle godine smo, zahvaljujući Vipu, u prilici da na zavidnom nivou organizujemo domaća i međunarodna takmičenja u odbojci na pesku. Pošto je Vip Beach Masters ispunio sve uslove za održavanje prestižnog Satellite turnira, koji je prvobitno planiran, CEV nas je sve prijatno iznenadio odlukom da nam poveri organizaciju još značajnije manifestacije - Challenger turnira. Možemo biti ponosni na ovaj uspeh jer će srpski odbojkaši na pesku još lakše i brže da stignu do vrha ovog sporta”, poručio je Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

,,Vip Beach Masters turniri doprinose razvoju srpske odbojke na pesku i podižu je na međunarodni nivo. Zajedno sa Savezom želimo da omogućimo našim najboljim timovima da se pripreme za nadmetanja na najvećim svetskim turnirima, a krajnji cilj je da imamo naše predstavnike na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine”, izjavio je Aleksander Šperl, predsednik Upravnog odbora Vip mobile.

Osim kompanije Vip mobile, generalnog sponzora Vip Beach Masters turnira, od ove godine ovaj značajni sportski događaj podržali su i ZTE, Delta Motors, Hypo Alpe-Adria-Bank, Aqua Viva, Red Bull, DaCapo, Ada Ciganlija i Gradsko zelenilo - Novi Sad, a organizaciju je, uz Odbojkaški savez Srbije, podržala i Evropska odbojkaška federacija (CEV).

,,Veliko nam je zadovoljstvo što smo glavni sponzori ovogodišnjeg Vip Beach Masters-a.
Nadamo se da će naša podrška doprineti jos većem uspehu ovog turnira i razvoju odbojke na pesku u Srbiji.”, izjavio je Richard Jun Guo, potpredsednik kompanije ZTE, vodećeg svetskog provajdera telekomunikacione opreme i mrežnih rešenja.

,,Dugogodišnja uspešna saradnja sa našim partnerom Vipom se nastavlja na najbolji mogući način, u okviru projekta Vip Beach Masters čiji smo ponosni deo.”, dodao je Nemanja Lazić, brend menadžer za MINI kompanije Delta Motors.

U okviru promocije nove sezone Vip Beach Masters turnira upriličen je egzibicioni meč između profesionalnih igrača i poznatih ličnosti. Sa jedne strane mreže našli su se Nataša Borki, šampionka Balkana u odbojci na pesku i glumac Dragan Mićanović, a sa druge strane Davor Brčić, odbojkaš na pesku, i pevačica Ana Stanić. Oba para su pokazala zavidno odbojkaško umeće ali i kreirala zabavnu atmosferu karakterističnu za ovaj sport.