Ruski duo osvojio zlato na CEV Evropskom prvenstvu u odbojci na pesku u Novom Sadu

Ruski duo osvojio zlato na CEV Evropskom prvenstvu u odbojci na pesku u Novom Sadu
Prestižno CEV Evropsko prvenstvo u odbojci na pesku – Masters Novi Sad 2014, koje se po četvrti put održava u organizaciji Odbojkaškog saveza Srbije i kompanije Vip mobile, završeno je danas nakon neizvesnog finala. Tokom petodnevnog spektakla na Štrandu, 51 tim iz 28 zemalja odigrao je 67 sjajnih mečeva, nakon kojih je ruski dvojac u sastavu Sergej Prokopjev i Grigorij Gončarov osvojio prvo mesto savladavši Aleksandera Hubera i Roberta Zidela iz Austrije rezultatom 2-1 (21-19, 18-21, 15-9). Treće mesto pripalo je ekipi iz Portugala Robertu Mauru Silvi Reišu i Fabriciju Silvi koji su u „malom finalu“ pobedili Nemce Armina Dolingera i Klemensa Viklera rezultatom 2-0 (21-18, 25-23).

Zlatni momci ovogodišnjeg CEV Masters turnira osvojili su novčanu nagradu od 5.000 evra i 320 bodova na rang listi Evropske odbojkaške konfederacije (CEV). Drugoplasirana ekipa osvojila je 3.750 evra i 288 poena, dok tim sa trećeg mesta odlazi kući sa 2.625 evra i 256 poena. Vip mobile obezbedio je nagradni fond od čak 25.000 evra za ovaj turnir.

Nakon spektakularne završnice, održana je i svečana ceremonija uručenja nagrada najboljim ekipama. Trofeje najuspešnijima uručili su Maris Pekalis, CEV predsednik žirija, Vladimir Grbić, potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije, kao i Aleksandar Bogdanović, generalni direktor Gradskog zelenila Novi Sad. Medalje je uručio Kenet Dži (Kenneth Ji), direktor poslovne jedinice za mobilne uređaje kompanije LG Electronics Magyar Kft, a čekove najbolje rangiranim ekipama uručio je Dejan Kastelic, direktor/CTO kompanije Vip.

Ove godine, pet domaćih timova se takmičilo na Evropskom prvenstvu, od kojih se tri plasiralo u glavni žreb – Antonić/Galešev, Basta/Kiković i Surla/Jovanović. Sve tri naše ekipe dele 17. mesta, osvojivši po 128 bodova na rang listi Evropske odbojkaške konfederacije.

„Svake godine se trudimo da dovedemo neka od najvećih imena u odbojci na pesku. Izuzetno jaka konkurencija i atraktivni mečevi koji su se ove sezone odigrali na Štrandu su potvrda da je ovo jedan od najprestižnijih turnira u Evropi. Domaći parovi, nažalost, usled nedostatka sportske sreće, ali i povrede, nisu ušli u finalni deo turnira, ali smo sigurni da ćemo, uz kontinuirani rad i dalje ulaganje u ovaj sport, u bliskoj budućnosti videti i neke od naših timova na pobedničkom postolju jednog ovako značajnog takmičenja“, rekao je Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

„Sa ciljem da popularizujemo ovaj atraktivan sport u našoj zemlji, 2008. godine smo zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije organizovali prvo takmičenje u odbojci na pesku. Tokom godina, ovaj sport se razvijao u Srbiji, što je rezultiralo da sada imamo jedan od najbolje organizovanih evropskih turnira.“, rekao je Dejan Kastelic, direktor/CTO kompanije Vip mobile.

Po prvi put ove godine održana je i Vip biznis liga u okviru koje su snage na pesku odmerili i poslovni korisnici kompanije Vip mobile, kao i sponzori turnira. Čak 13 ekipa se nadmetalo na vrelom pesku, među kojima i Wiener Stadtische, Coca Cola, Saga, Nektar, Telesign, itd. Najbolji tim bio je iz kompanije Saga, koji je osvojio telefone u vrednosti 3.000 evra. Drugoplasiranima iz iste kompanije pripalo je i tri LG G2 Mini telefona, dok je treće mesto odneo tim Odbojkaškog saveza Srbije osvojivši Vip pakete za plažu.

Više hiljada ljudi posetilo je terene na novosadskom Štrandu tokom proteklih dana, potvrđujući da je ovaj grad srpska prestonica odbojke. Organizatori su se pobrinuli za sjajnu atmosferu na tribinama, uz atraktivne mečeve, zabavan prateći program, igračice na pesku, DJ nastupe i brojna iznenađenja i nagrade. Za najmlađe posetioce Štranda, organizovana je Vip Beach Masters škola odbojke, koju je i ove godine vodio legendardni Vanja Grbić. Kroz školicu je ove sezone prošlo više od 3.000 dece. Osim toga, gledaoci su imali prilike da isprobaju i zvanični telefon sezone, LG G2 Mini, kao i posebno kreiranu Android aplikaciju „Vip Beach Masters“, koja korisnicima omogućava da nauče osnovne poteze odbojke na pesku, kao i da isprate sve informacije u vezi sa takmičenjem.

U preostalom delu sezone očekuje nas nastavak Vip Beach Volley lige u Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Baču, Somboru, Kanjiži, Temerinu i velika završnica u Beogradu gde će Srbija dobiti ovogodišnje šampione i šampionke u odbojci na pesku.