Beograđani oduševljeni odbojkom na pesku

2008-07-07 15:11:05

Prvi od ukupno tri Vip Beach Masters turnira, za prvenstvo Srbije u odbojci na pesku, je završen 15. juna u Beogradu, na Adi Ciganliji. Odlični uslovi takmičenja, sjajan rejting turnira i vredne nagrade, pobudile su velikom interesovanju među igračima, pa se za kvalifikacije prijavilo čak 40 muških i 20 ženskih timova.

Publika je uživala u atraktivnim mečevima, nastupima igračica na pesku, odličnoj muzici i raznovrsim nagradnim igrama. Veliku pažnju privukao je egzibicioni meč između svetski poznatih igrača odbojke na pesku iz Austrije, Nikolasa ,,Nika’’ Bergera i Roberta ,,Novo’’ Novotnija i reprezentativaca Nemačke, Florijana Huta i Kleja Šnajdera.

Poslednji dan turnira obeležen je uzbudljivim polufinalnim i finalnim mečevima najboljih ekipa iz cele Srbije. Timovi u muškoj i ženskoj konkurenciji nadmetali su se za pobedu i plasman među osam najboljih, kojima su bile namenjene vredne nagrade iz ukupnog fonda koji je za ovaj turnir iznosio čak 11.500 evra.

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada po tri najbolje ekipe osvojile su zlatne, srebrne i bronzane medalje i pehare. Pobednički muški tim u sastavu Dejan Stanojčić i Jovan Marković iz Velikog Gradišta osvojio je 1.800 evra, a prvoplasirane odbojkašice Tatjana Burmazović i Isidora Egić iz Sremske Mitrovice dobile su 1.300 evra.

Turnir su iz V.I.P. lože pratili mnogi poznati Beograđani, ljubitelji ovog sporta, među kojima je bilo najviše predstavnika medija i sportista, recimo vaterpolisti Vanja Udovičić i Filip Filipović, odbojkaši Slobodan Kovač i Suzana Ćebić, kao i glumac Milan Kalinić i reditelj Srdan Golubović.

Nakon turnira u Nišu, koji se takođe boduje za prvenstvo Srbije u odbojci na pesku, početkom avgusta sledi Vip Beach masters u Novom Sadu, gde će biti održano finale nacionalnog prvenstva. Po dve prvoplasirane ekipe iz muške i ženske konkurencije će predstavljati Srbiju na Balkanskom šampionatu u odbojci na pesku, koji se krajem avgusta igra u Beogradu.

UtakmicaTimRezultat
1/2 finale devojkeBurmazović / Egić - Blagojević / Hanušić2:1 (14:21,21:17,15:10)
1/2 finale devojkeĐukić / Nenezić - Kijac / Jovičić0:2 (17:21,14:21)
1/2 finale muškarciŠajnberger / Petrović - Stanojčić / Marković1:2 (13:21,21:11,15:17)
3-4 mesto devojkeNenezić / Đukić - Blagojević / Hanušić1:2 (21:18,16:21,11:15)
egzibiciona utakmicaBerger / Nowotny - Schneider / Huth0:2 (19:21,12:15)
3-4 mesto muškarciŠajnberger / Petrović - Simeunović / Galešev2:0 (21:13,23:21)
finale devojkeBurmazović / Egić - Kijac / Jovičić2:1 (19:21;21:19;15:8)
finale muškarciBrčić / Veckov - Stanojčić / Marković0:2 (22:24,20:22)

O finalistima

U uzbudljivoj finalnoj utakmici pobednici turnira Dejan Stanojčić i Jovan Marković igrali su protiv Srđana Veckova i Davora Brčića. Dejan, poznatiji pod nadimkom Stana, je, inače, igrao sa našim proslavljenim reprezentativcem Slobodanom Kovačom kada su u Španiji predstavljali tadašnju Srbiju i Crnu Goru na Mediteranskim igrama. Jovan već 8 godina igra u inostranstvu, a sa Dejanom je učestvovao na mnogobrojnim beach volley turnirima. Srđan Veckov je odbojkaški trener u Partizanu i pomoćni trener kadetske reprezentacije, a Davor je prošle sezone igrao za jedan francuski odbojkaški klub. Njih dvojica su pretprošle sezone učestvovali na brojim beach volley međunarodnim turnirima, a pretprošle sezone su bili prvaci države.

Članica pobedničkog tima Tatjana Burmazović je član francuskog ženskog odbojkaškog kluba “Bezije”, gde igra na poziciji libera. Isidora Egić igra za odbojkaški klub ,,Vojvodina’’. Drugoplasirana Tamara Kijac je igrala u Kleku i u Vojvodini a sada je trener mlađih kategorija u Novom Sadu. Bojana Jovičić igra u ženskom odbojkaškom klubu "Vojvodina".