Austrijski tim trijumfovao na ovogodišnjem turniru Novi Sad Masters

Austrijski tim trijumfovao na ovogodišnjem turniru Novi Sad Masters
Nakon 80 izuzetnih mečeva i vrhunskih sportskih uzbuđenja koje su 74 ekipe iz 28 zemalja priredile u proteklih pet dana, danas je na novosadskoj obali Dunava završeno prestižno CEV Evropsko prvenstvo u odbojci na pesku – Novi Sad Masters 2013, koje treću godinu zaredom organizuju Odbojkaški savez Srbije i Vip mobile. Titulu šampiona i epitet najbolje ekipe na plaži Štrand, zasluženo je odneo austrijski duo Klemens Dopler/Aleksander Horst, koji su maestralnom igrom u neizvesnom finalu pobedili Nemce Larsa Flugena i Aleksandera Valkenhorsta sa 2-1 (20-22, 21-18, 18-16). Valkenhorts je, inače, prošle godine trijumfovao u Novom Sadu sa bivšim saigračem Kačmarekom. Treće mesto i bronzanu medalju osvojio je Ukrajinski dvojac Sergej Popov i Valerij Samodaj pobedom nad nemačkim timom u sastavu Fin Ditelbah i Erik Koreng, rezultatom 2-1 (21-15, 18-21, 15-8).

Tokom svečane ceremonije dodele nagrada trofeje za najbolja tri tima uručili su Maris Pekalis, CEV predsednik žirija, Nenad Golijanin, prvi potpredsednik i Vladimir Grbić, potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije. Medalje su uručili Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu za sport i omladinu, Predrag Svilar, član Gradskog veća za sport i Milan Novaković, direktor Gradskog zelenila. Čekove najbolje rangiranima uručio je Tanasis Kacirumpas, direktor/CEO kompanije Vip.

Vip mobile je za ovaj turnir obezbedio ukupni nagradni fond od čak 25.000 evra. Prvoplasirana ekipa iz Austrije, pored zlatne medelje, osvojila je 5.000 evra i ukupno 600 bodova na svetskoj rang listi. Drugoplasirani tim osvojio je novčanu nagradu od 3.750 evra i 540 poena, dok tim sa bronzanim odličjem sa turnira odlazi bogatiji za 2.625 evra i 480 bodova.

Od četiri domaća tima koja su učestvovala parovi Marko Galešev/Siniša Antonić i Marko Nikolić/Miljlan Kiković su najbolje rangirani timovi i nalaze se na 13. mestu, osvojivši po 144 poena na rang listi i čekove na 500 evra.

Kao rezultat sve veće popularnosti odbojke na pesku u našoj zemlji, Srbiji je prvi put ove godine poverena i organizacija CEV kontinentalnog kupa u kadetskoj konkurenciji – kvalifikacije za Olimpijske igre mladih. Kadetkinje i kadeti iz pet evropskih zemalja tokom protekla dva dana na Štrandu borili su se za odlazak na najznačajnije takmičenje za mlade sportiste starosti od 14 do 17 godina koje će se održati u Kini 2014. godine. Za dalji plasman izborili su se timovi iz Italije, Švajcarske i Španije.

„Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo već tri godine zaredom domaćini Evropskog prvenstva Masters serije, na kome učestvuju najbolje ekipe Starog kontinenta kao i prvog CEV kontinentalnog kupa za mlade. Organizovanjem takmičenja ovako visokog kvaliteta, kontinuirano podižemo i kvalitet odbojke na pesku u Srbiji.“, izjavio je Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.


„Zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije, u proteklih šest godina smo organizovali isto toliko nacionalnih prvenstava, jedno Balkansko prvenstvo, dva prestižna evropska CEV Challenger turnira i tri velika Evropska šampionata Masters serije, za koje smo dobili najviše ocene od svetske i evropske odbojkaške federacije. Pored dvoranske odbojke, sve ovo je dokaz i naše posvećenosti da se Srbija nađe među vodećim zemljama kada je odbojka na pesku u pitanju“, rekao je Tanasis Kacirumpas, direktor/CEO kompanije Vip mobile.

U proteklih pet dana Srbija je bila mesto na kojem se igrala najbolja odbojka na pesku u Evropi. Novosadska publika, koja je još jednom dokazala koliko voli ovaj sport ispunivši tribine glavnog terena na Štrandu, imala je priliku da uživa u vrhunskim mečevima, ali i sjajnom zabavnom programu uz DJ nastupe, igračice na pesku i promotivne igre sa nagradama. Od utorka do subote, ovaj spektakl posetilo je na hiljade ljudi, a više od 400 dece uzrasta do 14 godina prošlo je kroz Vip Beach Masters školu odbojke, koju je i ove godine vodio sjajni Vanja Grbić. Školicu je širom Srbije u protekle tri godine posetilo više od 3.000 mališana.

Više informacija na:
http://www.cev.lu/BeachVolley-Area/BeachVolley_2BOX.aspx?ID=635&mID=490&sID=&pID=0&chID=0